Близо 2000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в

...
Близо 2000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в
Коментари Харесай

2000 кукери изгониха злите сили от Раковски СНИМКИ

Близо 2000 кукери се включиха  в двудневните маскарадни игри в град Раковски. Обичаят е обвързван с " хамкането на халвата " и прогонването на злото, лошотията и заболяванията по хора и животни със страшни маски.   Мъже и дами  на възраст от 3 до 83 години, предрешени като зверове и персонажи от българския фолклор  извършиха улиците на кв.Секирово за 18-та  поредна година. Всички с маски на главите, украсени с кожи, пера, цветя и огледала, обагрени в цветовете на пролетта - бяло и алено. Облечени с кожуси, с по два и три реда чанове на кръста.

Според традицията кукерите гонят злото през седмицата сред месни и сирни заговезни на Великденските пости. За да има богата годишна продукция през идната година. За да са живи и здрави хората, с цел да могат да я отгледат и приберат.

Датата на фестивала " Кукове "  е съобразена с църковния католически календар и постоянно се организира на Заговезни.

 С годините традицията резервира материалите и формата на маските и костюмите, разнообразието им е за сметка на фантазиите на участниците в игрите. Независимо от това всяка група се отличава със своята достоверност.

Кметът Павел Гуджеров откри 18-то издание на фестивала за кукерски и маскарадни игри " Кукове -Раковски 2018 "   с отдаване на респект към починалия кмет Франц Коков, създател на феста с едноминутно безмълвие. Гуджеров  пожела триумф на участниците в съзтезателната стратегия и положително въодушевление на всички присъстващи.

В първата вечер на тазгодишното издание на " Кукове-Раковски 2018 " феновете имаха опция да видят  общински колективи в салона на Н.Ч. “Св.Св.Кирил и Методий “, които показаха характерните  за този интервал от годината традиции „ Прошка “и „ Хамкане на халва “. Присъстващите  се насладиха  на концерта на учениците от  СОУ „ Любен Каравелов “ – Пловдив, и на самодейните сформира от Раковски и покрайнината.

Местните самодейци  не участваха в конкурсната стратегия, а имаха задачата да открият фестивала като напомнят съхранените български  традиции. Гостите  от  Италия също зарадваха всички присъстващи със своята стратегия  в двудневния празник. В късни доба  се състоя обичайното огнено шоу, когато на площада  се възпламени ритуалният карнавален огън, към който  се виха  хора с часове.

Старт на  кулминационната точка на феста, а точно кукерските игри   даде кметът на община Раковски Павел Гуджеров. В синхрон с настроението на празника той се обърна шеговито към участниците, като съобщи, че летвата от предходната година е вдигната високо, защото кукерите по този начин са изплашили зимата, че тази даже снега не пристигна. Кметът Гуджеров пожела на участници и аудитория радостен празник и добави: " Бъдете здрави и дано зло да Ви не помни! "

 27  състава  от цялата страна се състезаваха в конкуренцията по време на кукерското дефиле, което се организира в събота на пл. “Европа “. Почти през целия ден над 1500 участника, облечени  в разнообразни маскарадни костюми,танцуваха и гонеха злото като пресъздаваха ритуали за изобилие посредством традиции, наричания, песни и хора.

27 състава от страната ще вземат участие в карнавалното шествие на площада в квартал Секирово, а задграничните посетители са от остров Сардиния и македонското село Ресова. За първи път ще има  участници от село Кошов, Русенско и Петрич.

Фестивалът „ Кукове “ е със спортен темперамент и участниците са оценени от шестчленно жури  от  фолклористи и етнографи отпред с доцент Ангел Янков. Журито дава оценка за кукерската игра и достоверността на маските. За 18-тото издание на „ Кукове “ тази година наградният  фонд е от 4 500 лв..

За положителното празнично въодушевление на всички  се погрижи оркестъра за национална музика, управителен от зам.-кмета Божидар Стрехин – „ Млади тракийци “.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР